top of page

Schematerapi - lev som du vill och inte som du lärt dig

  • Skribentens bild: Marita Andersson
    Marita Andersson
  • 13 maj
  • 4 min läsning

En slingrande skogsstig i granskog, kantad av ljusgrönt blåbärsris

 

Vad är schematerapi?

 

Schematerapi är en nyare form av KBT som utvecklats för långvariga och återkommande problem av den amerikanske psykologen Jeffrey Young. Det är en integrativ terapiform som inspirerats av anknytningsteorin, gestaltterapi och dynamisk terapi. I schematerapi läggs stor vikt vid att förstå de bakomliggande orsakerna till våra svårigheter och identifiera de livsmönster vi fastnat i.

 

I terapin skapas en bro mellan dåtid och nutid – en förståelse för hur dina tidigare erfarenheter påverkar ditt liv idag. Kärnan i schematerapi är att vi alla har känslomässiga behov som behöver bli tillgodosedda för att vi ska känna oss trygga och kunna hantera livets påfrestningar. När vi ser tydligare vilka behov som inte blivit tillgodosedda och vilka faktorer som vidmakthåller gamla mönster, kan vi också börja förändra dem. Målet är att du ska kunna möta dig själv med större förståelse och hitta nya, mer hållbara sätt att leva och relatera.

 

 

Våra grundläggande känslomässiga behov

 

  • Trygg anknytning – Behovet av att känna sig trygg, älskad och inkluderad. Att veta att det finns en “trygg hamn” – någon som finns där, erbjuder stabilitet, omsorg och acceptans.

  • Autonomi, kompetens och identitet – Behovet av att känna sig kapabel och självständig, att kunna navigera livets utmaningar med tillit till sin egen förmåga. Det handlar också om att ha en tydlig känsla av vem man är och att känna sig trygg i sin egen identitet.

  • Frihet att uttrycka behov och känslor – Behovet av att kunna säga vad man känner och behöver utan rädsla för att bli avvisad, kritiserad eller osynliggjord. Att få sin inre upplevelse bekräftad och lyssnad på.

  • Spontanitet och lekfullhet – Behovet av glädje och kreativitet. Att få uttrycka sig fritt utan att begränsas av strikta regler eller förväntningar.

  • Tydliga gränser och självreglering – Behovet av att förstå och respektera gränser – både sina egna och andras – för att kunna disciplinera oss själva och få saker gjorda och för att få ömsesidigt givande relationer.

 

Dessa grundläggande behov har vi hela livet. När vi är små är det våra föräldrar och andra närstående som är våra viktigaste personer som ska tillgodose behoven – good enough. Men syskon, lärare, kamrater, samt normer och värderingar som finns i uppväxtmiljön påverkar också i vilken grad behoven tillgodoses. Föräldrar kan ha de bästa intentioner, men kan t ex ha egna svårigheter att hantera känslor som kan göra det svårt.

 

Vad är scheman?

 

Ett schema är ett slags livstema, ett återkommande mönster som börjar tidigt under uppväxten och sedan fortsätter i vuxenlivet. Schemat påverkar våra tankar, känslor och vårt förhållningssätt till oss själva och andra. Har vi under uppväxten fått våra grundläggande känslomässiga behov tillgodosedda skapas fungerande och användbara scheman. Men om våra behov har kränkts eller om vi har farit illa på olika sätt, t ex genom kritik, känslomässig försummelse, överbeskydd eller övergivenhet skapas maladaptiva scheman, ett slags känslomässiga sår. Scheman känns som en inre övertygelse, det är som sanningar, ”det är så här”.

 

Våra scheman aktiveras ofta i relationer eller i situationer som påminner om de omständigheter som var när de uppstod i barndomen. Om vi exempelvis har lärt oss att vi måste prestera för att vara värdefulla, kan vi ha ett schema av höga krav. Om vi ofta har känt oss avvisade eller ensamma som barn, kan vi utveckla ett övergivenhetsschema, vilket gör att vi som vuxna lätt blir rädda för att bli lämnade.

 

Det vi gjorde som barn var ett sätt att skydda oss mot smärtan i schemat/såret vilket fyllde en viktig och livsnödvändig funktion. Men när vi använder samma hanteringsstrageier som vuxna brukar det oftare ställa till det för oss. I schematerapi undersöker vi ursprunget till schemat och förstår hur det påverkar livet idag. I den trygga relationen som en psykoterapirelation innebär kan schemana ifrågasättas, läkas och nya hanteringsstrategier utvecklas. 

Vanliga scheman:

 

  • Känslomässig försummelse – känslan av att ingen verkligen förstår eller bryr sig.

  • Övergivenhet – en ständig oro för att bli lämnad.

  • Misstillit – svårt att lita på andra, en förväntan att bli sårad.

  • Skam – en känsla av att vara otillräcklig eller fel på något sätt.

  • Social isolering/utanförskap – en känsla av inte passa in.

 

 

Modes – olika sidor av oss själva

 

Utöver scheman talar schematerapi om modes, vilket beskriver olika mentala tillstånd vi kan befinna oss i. Dessa tillstånd, eller sidor av oss själva, påverkar hur vi reagerar på omvärlden och kan växla beroende på situationen.

 

  • Barnmodes – den del av oss som reagerar spontant och känslomässigt utifrån tidiga erfarenheter. Kan t ex vara sårat, argt, impulsivt eller skamfyllt.

  • Internaliserade föräldermodes – kritiska, skuldbeläggande eller dömande röster inom oss, som säger att vi inte duger, att vi måste prestera eller att vi ska skärpa oss.

  • Dysfunktionella copingmodes – överlevnadsstrategier vi utvecklat för att hantera smärtsamma känslor. Exempel är att stänga av känslor genom distraktion, fastna i grubbel och oro, anpassa sig överdrivet mycket eller bli arg och avståndstagande.

  • Sunt vuxet mode – den del av oss som är reflekterande, trygg och empatisk. Det är denna del vi vill stärka genom terapin, så att vi kan hantera våra känslor och behov på ett balanserat sätt.


 

Hur kan schematerapi hjälpa dig?

 

I schematerapi arbetar vi med att identifiera och förstå dina scheman och modes/sidor. Terapin hjälper dig att utveckla din sunda vuxna sida, som kan möta dina känslor på ett tryggt och balanserat sätt. Med hjälp av gestaltande övningar får du möjlighet att sortera, förstå och skapa ordning i det som kan kännas rörigt. Det öppnar upp för nya sätt att förstå dig själv, agera i vardagen och utveckla färdigheter som hjälper dig att möta dina behov – både i relation till dig själv och till andra.

 

Nästa steg – för ökad förståelse och förändring

 

Kanske har du känt igen dig i något av det du läst – i hur gamla mönster lever kvar, i kampen för att bli förstådd, eller i längtan efter att hitta ett tryggare förhållningssätt till dig själv. Om du vill utforska detta vidare i samtal är du varmt välkommen att höra av dig.



Boktips:

"Lev som du vill och inte som du lärt dig" av J. Young och J. S. Klosko

"Känslomässig sårbarhet - en introduktion till schematerapi" av A. Ackelman

"Your coping skills aren´t working" av R. Brouillette







 

 

 

 


 
 
 

Comments


Telefon: 076-791 68 97

e-post: info@gruvansterapi.se

  • Facebook
  • Instagram

Tunnbindarevägen 2 

791 61 FALUN

©2025 av Gruvans terapi

bottom of page